Bra underhållsrutiner är avgörande för ökad lönsamhet

Det första vi tänker på när vi säger underhåll är ofta underhållstekniker som byter ut en del, utför service eller inspekterar utrustningen. Men vad händer hela tiden när underhållstekniken inte är vid utrustningen?

Vet du hur många små stopp och oplanerat underhåll som äter upp lönsamheten i ditt företag? Låt oss titta på hur vi kan göra underhåll till en lönsam aktivitet.

I de inledande faserna är tiden den viktigaste investeringen vi måste göra. Genom inledande analyser och diskussioner med kunden kommer vi vanligtvis till slutsatsen att ett tillvägagångssätt där vi börjar med en pilot inom ett valt område är bäst.

Efter den första analysen gör vi en grundlig genomgång av pilotområdet. Vad vi främst vill uppnå är en översikt över var vi har förluster relaterade till maskiner och teknisk utrustning, vilken typ av utrustning det är och vad vi kan göra för att minska förlusten. Om utvärderingen bekräftar att detta är ett bra affärsfall och att det finns en rimlig sannolikhet för framgång, så gör vi en plan och kommer igång. I den första omgången ser vi till att skörda låghängande frukt och sedan gradvis gräva djupare in i saken.

 

Tidsbaserat och operatörsdrivet underhåll
Tidsbaserat underhåll är det viktigaste underhållet i de flesta företag. För att det ska vara möjligt att implementera måste vi ha en översikt över tillståndet och driftsförhållandena för vår utrustning. Det är här operatörsdrivet underhåll kommer in. Den som driver utrustningen (operatören) och som därmed har mest kontakt med den måste ha möjlighet att förstå utrustningen och ta hand om den när underhållstekniken inte är .

Vi måste veta hur länge det är säkert att köra innan nästa underhållspunkt. Antagandet om hur lång körtid förväntas baseras på normala driftsförhållanden. Om operatören kan förstå när utrustningen är utanför normala driftsförhållanden och till och med kan göra något åt ​​det, är vi på god väg till bra produktivt underhåll.

 

Skickbaserat och operatörsunderhåll
På utrustningen där du byter till tillståndsbaserat underhåll är operatörens roll densamma och av samma anledning. Först, genom att operatören kan bedöma några av tillståndsparametrarna på maskinen, upprättas en första försvarslinje mot skador och kvalitetsförlust. För det andra; Om operatören kan veta när du är utanför och under normala driftsförhållanden och kan göra något åt ​​det förlängs utrustningens livslängd. Då får du också reducerade underhållskostnader genom tillståndsbaserat underhåll.

 

Kan vi bli bättre än vi redan är?
För att kartlägga behovet av förbättringar och planera var man ska börja är det naturligt att börja och titta på produktivitetsförluster som uppstår eftersom utrustningen inte är tillgänglig eller inte har rätt kvalitet.

För att skapa en bra bild av var vi står använder vi verktyg som kan ge oss den nödvändiga faktiska grunden. Vi kan till exempel använda en ståndpunktanalys, en benchmarkövning eller kombinationer av flera verktyg. Kanske kommer vi också att besöka andra företag i samma bransch för att se exempel på bra metoder och praxis och för att få inspiration. Syftet med kartläggningsfasen är att nå en enhetlig förståelse där vi har förbättringsbehov och möjligheter.

Två frågor som måste behandlas:

Fråga operatören när en underhållstekniker senast lärde honom något som kan hjälpa honom att förstå maskinen bättre och köra den mer effektivt?
Fråga underhållstekniker när en operatör senast lärde honom något som kan hjälpa honom att förstå maskinen bättre och underhålla den mer effektivt?

Dessa två frågor säger något om kulturen mellan drift-underhåll-förbättring. Om möjligt bör ett TPM-program härmed startas.

 

Att göra TPM måste vara rotad i hanteringen
Överenskommelsen om att starta ett TPM-program (Total Productive Maintenance) måste förankras högst upp i organisationen för att säkerställa att ett bra och ökat samspel mellan drift och underhåll underlättas, samtidigt som kompetensutveckling står på agendan och resultaten är begärda och synliga.

 

Kompetenshöjning
Att skapa ägande av maskiner och utrustning och deras skick är direkt relaterat till i vilken utsträckning vi kan öka medarbetarnas kompetens. Anställda måste lära sig att se när vi närmar oss en uppdelning eller ett stopp. Vi måste träna operatörernas färdigheter i att utföra enkla underhållsuppgifter. Vi måste kunna förstå när vi är utanför normala driftsförhållanden och att bedöma utrustningens skick. Då kan underhållsorganisationen alltid prioritera det viktigaste underhållsarbetet.

Ju fler människor i organisationen som har kunskap om dessa uppgifter, desto lättare är det att få ett flöde i underhållsarbetet. Tvärtom ser vi att när bara ett fåtal anställda har sådan kompetens, samlas uppgifter snabbt upp och vi får inte det nödvändiga underhållsarbetet gjort. Underhåll går in i brandsläckningsläge.

 

Tre huvudområden

  1. För att göra det möjligt för den operativa organisationen att ta ägande av underhållsprocesserna

  2. För att säkerställa att underhållsorganisationen har kompetens och en översikt över drift- och underhållsbehov

  3. Att ha en plan och ett system för hur du kommer att prioritera och attackera kroniska operativa problem

 

Ägarskap och kompetens

När maskiner och utrustning ställs in i önskat skick måste vi se till att vi bibehåller tillståndet. Här är visuell kontroll, den visuella fabriken, ett viktigt verktyg. Det här är allt från mycket enkla åtgärder till gradvis större hissar. Om vi ​​till exempel har en manometer och samtidigt vet vad som är rätt tryck, markerar vi detta på manometern (eller på manöverskärmen) så att det är lätt för alla att förstå om vi är inom rätt tryckområde. När basen är på plats kan vi börja titta på realtidsanalys och så småningom stor dataanalys. Systematisk utveckling och förbättring av standarderna i kombination med kontinuerlig utbildning i det faktiska utförandet av arbetet i enlighet med standarderna är en del av grunden. Det finns många fallgropar här. Det viktigaste är att skapa ägande och verkligt inflytande över standarden för dem som faktiskt utför jobbet.

 

Plan och system för prioritering

Genom uppdaterad och dynamisk kritisk analys ser vi till att sortera och prioritera underhållsbehov så att vi kan ta hand om behoven i rätt ordning.

En dynamisk kritisk analys tar inte bara hänsyn till den ursprungliga designen utan också hur utrustningen används idag och statistisk information för användning och tillgänglighet.

Vi använder automatisk översättning.