Realistisk Lean trening i første klasse!

- Få deltakere har bakgrunn fra bilbransjen. Likevel finner alle relevant læring på to dager her. Det vi fremhever og trener er beste praksis i alle former for prosessbasert produksjon. Det er like relevant for servicesektoren som for industriell produksjon, sier Mikako Lago-Lengquist.
En opplæring i Pedal Cart -fabrikken kan også kombineres med en "Gemba Walk" hos vertsselskapet Vibracoustic. Selskapet er hovedleverandør av vibrasjonsdempere til et stort antall av de mest kjente bilmerkene i verden, og er en Lean selskap i toppsjiktet.
Tidlig morgen på Vibracoustics fabrikk i Forsheda, dypt inne i skogene i Småland. Det summer avventende i det litt kule produksjonsrommet. Studentgruppen fra Luleå teknologiske universitet som representerer ledere fra byggebransjen vil umiddelbart være tilgjengelig som et produksjonsteam i C2Us egen bilfabrikk, som ligger her.
Det er en pedalvogn fabrikk. Den første fullskalaen Lean simulator av sitt slag da den så dagens lys for femten år siden. Det faktum at det er en bilfabrikk er ikke viktig i denne sammenhengen, selv om C2U har brakt mye Lean kompetanse fra bilindustrien.
Autentisk produksjon
Det unike med simuleringen er det realistiske miljøet, alt fra samlokalisering med Vibracoustic, til de autentiske fabrikklokalene, til kursdeltakerne kan jobbe med Lean produksjon i full skala under ekspertveiledning av C2Us Mikako Lago-Lengquist. Mikako var med på å designe opplæringen ved oppstarten i 2006. Den ble utviklet i samarbeid med det statseide Vinnova, og den første versjonen ble etablert i Trollhättan. På den tiden var det noe helt nytt og unikt, både i Sverige og de nordiske landene generelt. Siden den gang har både industriselskaper og kursleverandører laget sine egne varianter, "inspirert av" C2U: s original.
Som de fleste Lean treninger, er Pedal Cart Factory basert på en ganske håpløst designet produksjon. Den første produksjonsrunden går ganske dårlig, og kursdeltakerne lærer hvorfor. Mikako peker på svakheter som dårlig orden, mangel på oversikt, mangel på stillingsbeskrivelser, dårlig kommunikasjon om temaet og dårlig planlegging.
Forbedring trinn for trinn
Steg for steg, Lean metodikk med 5S, visuell styring, definisjon av arbeidsoperasjoner og standardisering blir gjennomgått og introdusert. Direkte fra teori til praksis. Deltakerne får spesifikke utfordringer som: Hvordan kan du bidra til at teamet jobber etter planen?, Hvordan sikrer vi at produksjonen går stabilt? Hvilke aktiviteter bør du prioritere på stasjonen din slik at operasjonene der kan utføres uten unødvendig tid? Hva er verdiskapende aktiviteter? Etc. Deltakernes iver og temperatur i rommet stiger betraktelig. Mange kaster jakkene sine.
Simuleringen går, en passende produksjonslinje er etablert, et digitalt Andon -system har blitt introdusert og produksjonstiden krymper mot de 70 sekundene per bil som deltakerne i fellesskap har satt som mål. Trinn for trinn blir prosessen mer stabil. Mikako introduserer nå operatørstyrt opplæring gjennom stillingsrotasjon. Oppgavene hver deltaker har lært er overlatt til andre, og det er deltakerens oppgave å raskt og metodisk sette sin kollega inn i oppgavene. Så, til tross for at arbeidsteamet har blitt rotert, sier det digitale styret med klar tekst: Målet er nådd. Den siste bilen ruller godt ut av beltet innen 70 sekunder.
Fra byggebransjen
Når vi besøker fabrikken, får en gruppe studenter fra den svenske byggebransjen opplæring. Deltakerne er fra NCC, Ikano Bostad, Veidekke og Bo Klok, og opplæringen ved Pedal Cart -fabrikken er modul 2 av totalt fem moduler i studiet. C2Us klient er VALLA Coach, som er et prosjekt innenfor Smart Built Environments satsing på å styrke den svenske byggebransjen.
Ideen til og starten på VALLA Coach ble opprettet ved Luleå teknologiske universitet, som inviterte bedrifter til å delta med sikte på å styrke produktivitet og sikkerhet i produksjonen av bygninger. Utdanningen Industrialisert byggeprosess ved Luleå teknologiske universitet er en del av VALLA-treneren. Initiativet er finansiert av Formas (State Research Council) og de deltakende selskapene.
- Det startet med et åpent spørsmål om hva og hvordan, noe som førte til utvikling og testing av forskjellige metoder og arbeidsmetoder. VALLA Coach er ferdigstilt i tre trinn. Nå i trinn tre legger vi stor vekt på å anvende og formidle metoder og arbeidsmetoder som er utviklet i prosjektet, sier prosjektleder Kajsa Simu.
C2U Group arrangerer både åpne og kundedesignede opplæringer i Pedal Cart-fabrikken. Trenger din bedrift et løft og kick-off? Trenger din bedrift å grave dypere inn i et bestemt område? Alle treninger kan tilpasses dine forhold. Send inn informasjon i skjemaet på denne siden, så kontakter vi deg for en nærmere prat.

Vi bruker automatisk oversettelse.