Tips for vellykket, synlig ledelse

Å være en synlig leder blir ofte beskrevet som en viktig del av å lede. Dette er også sterkt understreket i Lean filosofi.

Hva er egentlig en synlig leder? Og hva skal til for å være det?
For det første er det to forskjellige måter å være en synlig leder på:
De har hver sin funksjon, og er ikke alltid like enkle å kombinere.

Voksen: Du kommer inn og tar rommet, du liker å vises på intranett / media og "overalt" i organisasjonen. Du har en sterk stemme og en klar melding i forhold til hvordan du vil at organisasjonen skal utvikle seg og sette klare mål underveis. Du er også flink til å feire når målene er nådd, og snakke om organisasjonen. Du er tydelig, fokusert og sterk.

Til stede: Du er til stede i organisasjonen, du har et nettverk utover ditt eget lederteam og dine nærmeste ansatte. Når du kommer inn i rommet, er det de andre i rommet som føler seg sett. Du jobber aktivt med å forstå og utvikle organisasjonen slik at de selv kan sette seg mål. Du korrigerer og støtter lett mennesker. Du dyrker åpenhet og tillit, og er konsekvent.

Hvis du vil være en synlig leder, må du være klar over både din autoritet og din tilstedeværelse. Jo bedre du er til å håndtere begge, jo bedre blir du med ledelse.

For det andre: Hva kreves og hva skal man legge vekt på, når man er "der ute"?
Det kreves at du gjør deg kjent med detaljene. Her er en felle, du er langt nok nede i detaljene, det er fristende å begynne å kontrollere detaljene, men du bør ikke. Du vil bruke din kunnskap om detaljer for å:

Belønningsprosess. Det vil si at du trenger å vite nok om detaljene for å forstå om menneskene du besøker jobber bedre nå enn sist du var der. Du må også vite nok om detaljene for å gi konkrete tilbakemeldinger på det du ser som har forbedret seg i riktig retning
Pek på regresjon og nedetid. Med din detaljerte kunnskap må du også kunne se når ingenting har skjedd siden sist. Da må du kunne stille gode spørsmål og bidra til å forstå hva som hindrer organisasjonen i å bli bedre.
I tillegg må du vite nok om både de overordnede målene, og kravene til enheten du besøker. Fordi du som leder må kunne knytte tilbakemeldingen til et større bilde.

Kan du som leder gi en lignende tilbakemelding neste gang du er ute av kontoret og der det skjer, så er du godt på vei til å bli en god synlig leder:

Jeg er imponert over fremgangen, [detaljer], dette er noe vi trenger for å nå våre mål [forklar selskapets mål, eller målene for ditt ansvarsområde på en relevant måte], og da trenger vi deres bidrag til oppnå [detaljerte mål for det enheten du besøker]. God jobb, fortsett det. Hvordan ser du for deg neste nivå?

Eller…

Jeg ser at vi begynner å ligge etter [detaljer]. Vi trenger deres bidrag for å nå våre mål [forklar selskapets mål eller målene for ditt ansvarsområde på en relevant måte]. Vi trenger virkelig deres bidrag, dvs. [detaljerte mål for enheten du besøker]. Jeg vil gjerne forstå hvorfor [start med åpne spørsmål, men følg opp. Jo mer du kan følge opp med detaljerte spørsmål, jo bedre er det]. Jeg vil gjerne komme tilbake for å høre mer om hvordan du skal komme deg videre og hvordan jeg kan hjelpe.

PS: Det er ingenting galt med å lese høyt og øve foran speilet!

 

For det tredje: Husk at jobben din ikke er ferdig etter at du har vært "der ute", nå må du utvikle mennesker

Du må sørge for at du gir støtte og hjelp til teamet du har observert at de trenger. Hvis du er den nærmeste lederen, er det gjennom direkte handlinger. Hvis du er den "nest nærmeste" lederen (eller lenger borte), må du jobbe deg gjennom linjen! Du tilbringer deretter tid med lederne som rapporterer til deg, slik at de forstår hva du forventer av dem, og sørger for at de følger opp dette videre. Hvordan bygge hele organisasjonen.

Så er det bare å glede deg til neste gang du er ute på gulvet for å se om du har bidratt til å holde et velfungerende team i gang, eller kanskje hjulpet med å starte et stillestående team.

 

PS: I “lean språk ”artikkelen kan fortettes i tre begreper: Gå-til-gemba, Plan-Gjør-Sjekk-lov og Coaching. 

Vi bruker automatisk oversettelse.